Thesis Statement Comparison Quiz

Quiz for Mid-Term Exam

Student Self-Grading Multiple Choice

(Javascript must be enabled for this exercise.)

1. Traditionally, the first stage of writing is called ________.

a) beginning
b) inventing
c) concluding
d) none of the above

Answer

Answer: b (p. 5).


2. Process-reflective writing focuses on ________.

a) clarity
b) outlining
c) drafting
d) point form

Answer

Answer:a (p. 5).


3. Reading merely to grasp basic content is, in essence, ________.

a) passive reading
b) one-way reading
c) aggressive reading
d) Both a and b
e) All of the above

Answer

Answer: d (p. 7)


4. A reader who assesses a writer's expertise, experience, and past research assesses the ________.

a) writer’s method
b) writer’s support
c) writer’s basis
d) writer’s credibility

Answer

Answer: d (p. 14).


5. A writer's attitude toward his or her subject can be identified through ________.

a) jargon
b) tone
c) context
d) background
e) All of the above

Answer

Answer:b (p. 22).


6. A(n) ___________ audience is more likely to disagree or differ from the writer's view point.

a) positive
b) negative
c) neutral
d) opposite

Answer

Answer: b (p. 38).


7. Thinking about and developing a topic involves ________.

a) pre-writing
b) organization
c) research
d) composing

Answer

Answer:a (p. 38).


8. Continuously writing without editing to record ideas is called ________.

a) mapping
b) brainstorming
c) freewriting
d) clustering

Answer

Answer: c (p. 44).


9. An outline including sub-points and main points is called ________..

a) scratch outline
b) a formal outline
c) a graphic outline
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 48).


10. Considering purpose, whether the audience is addressed, and if there are unneeded points is called ________.

a) underscoring ideas
b) solidifying ideas
c) solidifying structure
d) overview

Answer

Answer: d (p. 52)


11. An expository essay provides _____________ on/of a subject.

a) an analysis
b) information
c) an opinion
d) All of the above

Answer

Answer: b (p. 56).


12. Critical thinking is essential to ________.

a) expository writing
b) argumentative writing
c) Both a and b
d) None of the above

 

Answer

Answer: c (p. 56).


13.Expository writing uses a _____________-based thesis.

a) fact
b) value
c) policy
d) All of the above

 

Answer

Answer: a (p. 56).


14.Description provides the reader with ________.

a) abstract information
b) concrete description
c) opinions
d) None of the above

 

Answer

Answer:b (p. 57).


15. Recall requires that the writer be aware of ________.

a) basic principles
b) procedures
c) methods
d) All of the above

 

Answer

Answer: d (p. 59).


16. The topic sentence tends to be at the __________ of a paragraph.

a) beginning
b) middle
c) end
d) none of the above

Answer

Answer: a (p. 74).


17. A ________ reminds a reader what the paragraph was about.

 

a)topic sentence
b) wrap
c) conclusion
d) none of the above

Answer

Answer: b (p. 74).


18. Strong paragraphs are ________.

a) coherent
b) unified
c) well-developed
d) all of the above

Answer

Answer: d (p. 76).


19. _______ patterns may be assigned to a paragraph

a) Spatial
b) Chronological
c) Cause and effect
d) all of the above
e) None of the above

Answer

Answer: d (p. 79).


20. Repetition of words may ________.

a) reinforce a core idea
b) emphasize through rhythm
c) All of the above
d) None of the above

Answer

Answer: c (p. 80).


21. Introductions should ________.

a) create reader interest
b) reaffirm the thesis
c) restate the thesis
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 88).


22. Beginning an introduction with a quotation, question, or personal experience is common of the ________.

a) dramatic approach
b) inverted pyramid structure
c) thesis statement
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 89).


23.Thesis statements function to ________.

a) announce the main point
b) introduce the writer
c) establish credibilitye
d) all of the above
e) Both a and b

Answer

Answer: d (pp. 91–92).


24. "Simple" an "expanded" may describe types of ________.

a) conclusions
b) thesis statements
c) introductions
d) body paragraphs

Answer

Answer: b (pp. 94–95).


25."Circular" and "spiral" describe types of ________.

a) conclusions
b) introductions
c) thesis statements
d) body paragraphs

Answer

Answer: a (p. 105).


26.The topic often provides a writer with the ________.

a) main organizational method
b) thesis
c) body paragraph
d)conclusion
e)analysis

Answer

Answer: a (p. 110)


27.If the topic dictates which method is to be used, the essay may use ________.

a) that topic only
b) other methods
c) that method only
d)None of the above

Answer

Answer: b (p. 111).


28.Chronology deals with a topic's ________.

a) thesis
b) conclusion
c) development over time
d) definition

Answer

Answer: c (p. 112).


29.A writer can use description in an essay ________.

a) at any point
b) only at the beginning
c) only at the end
d) at no point

Answer

Answer: a (p. 113).


30. An analogy is a(n) ________.

a) narration
b) evaluation
c) thesis
d) paragraph
e)comparison

Answer

Answer: e (p. 118).


31. Which of the following is a type of claim?

a) fact
b) value
c) policy
d) All of the above
e) None of the above

Answer

Answer: d (p. 122).


32.Tentative claims are ________.

a) temporary
b) conclusive
c) false
d) political
e) All of the above

Answer

Answer: : a (p. 123).


33.________ may be hard or soft.

a) Research
b) Evidence
c) Argument
d) Analysis

Answer

Answer: b (p. 124).


34. Case studies can be used to support ________.

a) precedents
b) analogies
c) personal experience
d) a hypothesis

Answer

Answer: d (p. 126).


35. ________ contributes to a writer's credibility

a) Reliability
b) Fairness
c) All of the above
d)None of the above

Answer

Answer: c (p. 127).


36._________ is a type of writing distinct from arguing or persuading

a) Research
b) Expository
c) Literary analysis
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 133).


37.When explaining or informing, a writer must be familiar with his or her ________.

a) topic
b) reader
c) opinion
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 136).


38.Once a writer has developed a topic, he or she should determine the reader's ________.

a) knowledge
b) interest
c) All of the above
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 137).


39. If the main purpose of a process analysis is to stimulate interest, the writer will need to include________.

a) more detail
b) less detail
c) no details at all
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 137).


40. A ________ essay is often the most challenging

a) process analysis
b) definition
c) compare and contrast
d) None of the above

Answer

Answer: c (p. 143).


41. An extended summary should be mostly in ________.

a) the writer's words
b) quoted
c) point form
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 157).


42. When a writer summarizes from a secondary source, it is important to ________.

a) paraphrase
b) give credit
c) write an abstract
d)annotate

Answer

Answer: : b (p. 157).


43. Compared to the original work, a paraphrase is usually ________.

a) the same length
b) longer
c) shorter
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 164).


44. An abstract is generally written ________.

a) before the writing process beginst
b) after the essay is finished
c) after the writer has reached conclusions
d) Both a and b
e) Both b and c

Answer

Answer: e (p. 165).


45.Annotated bibliographies often accompany ________.

a) books
b) dissertations
c) book reviews
d) Both a and bbr
e) None of the above

Answer

Answer: d (p. 166).


46.When conducting research, a writer must analyze other researchers' ________.

a) conclusions
b) opinions
c) experiences
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 170).


47. After finding sources, the writer must ________ them.

a) paraphrase
b) assimilate
c) cite
d) document

Answer

Answer: b (p. 172).


48.When collecting research, it is important to ensure that the sources have been ________.

a) published to the internet
b) scrutinized by other experts
c) Both of the above
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 176).


49.Early in the research process, potentially useful sources may be added to ________.

a) an annotated bibliography
b) a working bibliography
c) an abstract
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 177).


50. A secondary source is another writer's ________.

a) opinion on a text
b) case study of a text
c) analysis of a text
d) commentary on a text
e) Both c and d
f) Both b and c

Answer

Answer: e (p. 181).


51. When integrating secondary sources, the writer should consider using the ________-format.

a) summary
b) paraphrase
c) direct quotation
d) mixe
e) All of the above

Answer

Answer: e (p. 197).


52. General knowledge often varies according to ________.

a) audience
b) opinion
c) the writer
d) All of the above
e)None of the above

Answer

Answer: : a (p. 196).


53. Using secondary sources allows a writer to support ________.

a) a case study
b) an opinion
c) an argument
d) a description

Answer

Answer: c (p. 197).


54. A writer should summarize ________ when using them to support main points.

a) descriptions
b) opinions
c) ideas
d) phrases

Answer

Answer: c (p. 198).


55. A writer can use________ to indicate the omission of one or more words from a direct quotation

a) ellipses
b) brackets
c) quotation marks
d) boldface

Answer

Answer: a (p. 201).


56. The MLA and APA style guides are updated ________.

a) every decade
b) every two years
c) never
d) every five years
e)None of the above

Answer

Answer: d (p. 212).


57. Most documentation styles include ________ in the citations.

a) the author namebr /> b) the page number or other locator
c) the year of publication
d) All of the above
e) None of the above

Answer

Answer: d (p. 213).


58.APA stands for ________.

a)Associated Physiology Association
b) American Psychic Association
c) Associated Physics Association
d)American Psychological Association

Answer

Answer: d (p. 213).


59. Both APA and MLA styles use ________ references for in-text citations.

a) parenthetical
b) footnotes
c) endnotes
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 213).


60. In MLA, if a direct quotation is longer than four typed sentences, the writer should use ________.

a) Chicago style
b) block format
c) a footnote
d) an endnote
e) None of the above

Answer

Answer: b (p. 232).


61. When presenting an argument, the writer should be sure that the tone does not come across as ________.

a) logical
b) fair
c) opinionated
d) ethical
e) reasonable

Answer

Answer: c (p. 265).


62. A writer can show a lack of objectivity through use of ________.

a) slanted language
b) loaded language
c) logical language
d) formal language
e) Both a and b
f) Both b and c

Answer

Answer: e (p. 271).


63. To help the reader visualize an argument, the writer can use ________.

a) allusion
b) analogy
c) a conclusion
d) a fallacy
e) None of the above

Answer

Answer: b (p. 273).


64. When using personal experience in an argument, it is important to use a ________ tone.

a) objective
b) subjective
c) formal
d) All of the above
e) None of the above

Answer

Answer: a (p. 273).


65. Deductive reasoning uses ________.

a) a major premise
b) a minor premise
c) a fallacy
d) All of the above
e) Both a and b

Answer

Answer: e (p. 276).


66. This and her are ________.

a) interjections
b) determiners
c) verbs
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 301).


67. A subject of complement is the noun or pronoun that completes the subject after a ________.

a) linking verb
b) linking adjective
c) linking noun
d) linking adverb

Answer

Answer: a (p. 302).


68. A personal pronoun refers to ________.

a) people
b) things
c) Both a and b
d) None of the above

Answer

Answer: c (p. 303).


69. A compound sentence is formed by two or more independent clauses joined by a ________.

a)coordination conjunction
b) adverb
c) noun
d) fragment

Answer

Answer: b (p. 301).


70. A run-on sentence is sometimes called a(n) ________.

a) comma splice
b) fragment
c) fused sentence
d) incomplete sentence

Answer

Answer: c (p. 325).


71. Commas can be used to separate ________.

a) items in a series
b) two things only
c) sentences
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 332).


72. A compound consists of ________.

a) three words
b) two words
c) one word
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 333).


73. With coordinate adjectives, commas are ________.

a) required
b) not required
c) left to the writer's discretion
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 338).


74. Semicolons can be used to join ________.

a) independent clauses
b) fragments
c) Both of the above
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 342).


75. Apostrophes indicate the ________ case.

a) interrogative
b) plural
c) possessive
d) All of the above

Answer

Answer: c (p. 353).


76. Usually, the subject of a sentence performs the action of the ________.

a) adverb
b) verb
c) phrase
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 360).


77. Collective nouns refer to ________.

a) groups
b) an animal
c) an idea
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 363).


78. ________ refer to nonspecific objects or individuals

a) Indefinite pronouns
b) Collective nouns
c) Compound subjects
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 363).


79. If a pronoun lacks an apparent noun antecedent, the result is ________.

a) unclear reference
b) antecedent agreement
c) no reference
d) None of the above

Answer

Answer: c (p. 371).


80. ________ refer to persons.

a) Pronouns
b) Adjectives
c) verbs
d) Dashes

Answer

Answer: a (p. 376).


81. Concise writing is ________.

a) direct
b) precise
c) specific
d) All of the above

Answer

Answer: d (p. 406).


82. To express the importance of concise writing, editors suggest the formula: one + one = ________.

a) two
b) three
c) one-half
d) one-quartere)
e) None of the above

Answer

Answer: c (p. 407).


83. If a prepositional phrase is redundant it is called ________.

a) phony phrase
b) a dependent phrase
c) an empty phrase
d) None of the above

Answer

Answer: a (p. 409).


84. ________ are indirect.

a) Active constructions
b) Passive constructions
c) Intensives
d) None of the above

Answer

Answer: b (p. 411).


85. Informal writing will often allow use of ________.

a) contractions
b) slang
c) colloquialisms
d) idioms
e) All of the above

Answer

Answer:e (p. 419).

Student Short Answer Questions

1. When scanning for gist, a reader may focus on ________.

Answer

Answer: keywords (p. 10).


2. The best inference is ________ one.

Answer

Answer: the most probable (p. 13).


3. Outside of research, a credible writer should provide ________ for his or her argument.

Answer

Answer: support (p. 15).


4. Outside of analysis and questioning, a credible writer should provide a ________.

Answer

Answer: conclusion (p. 15).


5. Rather than being explicit, a word definition may be ________.

Answer

Answer: implied (p. 26)


6. An audience with some interest in a subject is called a(n) ________ audience

Answer

Answer: general (p. 36).


7. ________ involves writing down points in paragraph form.

Answer

Answer: Composing (p. 41).


8. A broad category that may contain many points is known as a(n) ________.

Answer

Answer: subject.


9. A ________ outline is particularly useful in preparing for short or in-class essays

Answer

Answer: scratch (p. 48).


10. Returning to an outline and assessing structure, unity, and logical sequence all involve ________.

Answer

Answer: solidifying structure (p. 53).


11. Writing that uses value- or policy-based thesis statements is ________.

Answer

Answer: argumentative (p. 56).


12. Research is most commonly integral to ________ writing.

Answer

Answer: expository (p. 56)..


13. Discernment and adaptability stress a focus on ________ and ________.

Answer

Answer:distinguishing what is important; strong points (pp. 60–61).


14. In a critical response, the first sentences should include ________ or ________.

Answer

Answer: overview; generalization about the topic (p. 65).


15. A critical response exercises ________ reading skills.

Answer

Answer:active (p. 64).


16. A paragraph functions to ¬¬¬¬________ an important point and to ________ that point.

Answer

Answer: introduce; develop (p. 74).


17. ________ connect a paragraph to what comes before and after.

Answer

 

Answer: Transitions (pp. 75-76).

18. Focusing on one idea in a paragraph works toward paragraph ________.

Answer

 

Answer: unity (pp. 76–77).

19. To obtain rhythm and ovoid unnecessary repetition, a writer may replace repeating words with ________.

Answer

 

Answer: ssynonyms (p. 80).

20. In effect, in fact, and certainly are example of transitions of ________.

Answer

 

Answer: emphasis (p. 80).

21. In an introduction, proceeding from the general to the specific is known as the ________ structure.

Answer

 

Answer: inverted pyramid (p. 88).

22. Beginning an outline with the strongest point is called ________ order.

Answer

 

Answer: inverted climax (dramatic) (p. 102).

23. A ________ conclusion reminds and reinforces the thesis.

Answer

 

Answer: circular (p. 105).

24. A ________ conclusion leads beyond the thesis.

Answer

 

Answer: spiral (p. 105).

25. A conclusion should not restate the ________ word for word.

Answer

 

Answer: thesis (p. 105).

26. A topic can lead a writer to a specific ________ of development.

Answer

 

Answer: method (p. 110).

27. Methods of developing patterns are also known as ________ patterns.

Answer

 

Answer: rhetorical (p. 111).

28. ________ something can allow the writer to tell the reader what they will talk about.

Answer

 

Answer: Defining (p. 112).

29. ________ essays are usually fact-based.

Answer

 

Answer: Process analysis (p. 114).

30. Systematically drawing similarities and differences between different objects or concepts defines the ________ method.

Answer

 

Answer: comparison and contrast (p. 118).

31. A claim that functions as a conclusion is a ________ claim.

Answer

 

Answer: conclusive (p. 123).

32. A tentative claim is ________.

Answer

 

Answer: temporary (p. 123).

33. Especially when doing research, it is important to find ________ evidence.

Answer

 

Answer: hard (p. 124).

34. ________ evidence indirectly supports a writer's points.

Answer

 

Answer: : Soft (p. 125).

35. Detailed examples that often take the form of brief narratives are called ________.

Answer

 

Answer: illustrations (p. 126).

36. The ________ essay is often the first essay students learn to write.

Answer

 

Answer: expository (p. 133).

37. Process analysis, definition, and compare and contrast essays often do not require ________.

Answer

 

Answer: research (p. 135).

38. Process analysis essays often serve to stimulate ________.

Answer

 

Answer: interest (p. 136)./h5>

39. Definition often allows for a ________ for an argument.

Answer

 

Answer: starting point (p. 141).

40. Block and point-by-point methods of organization should be applied to a(n) ________ essay.

Answer

 

Answer: comparison and contrast essay (p. 144)

41. Summarizing from a ________ source requires the writer to borrow important parts of someone else's writing.

Answer

 

Answer:borrow (p. 159).

42. To clarify whether a writer is explaining or arguing, a writer may use a ________ phrase.

Answer

 

Answer: signal (p. 159).

43. An abstract should be written ________ a writer has finished the essay.

Answer

 

Answer: after (p. 165).

44. Entries in an annotated bibliography should be ________.

Answer

 

Answer: brief (p. 166).

45. An annotated bibliography may include a(n) ________ of a study's usefulness to a project.

Answer

 

Answer: appraisal (p. 166).

46. At the college or university level, exposition usually involves ________.

Answer

 

Answer: research (p. 170).

47. In the early draft stage, the writer should be concerned with ________ sources into the essay.

Answer

 

Answer: integrating (p. 173).

48. Conducting research most often requires focus on factual ________.

Answer

 

Answer: evidence (p. 174).

49. In the case of articles, when scanning for useful sources a writer may save time by reading the ________.

Answer

 

Answer: abstract (p. 177).

50. To ensure that an article is credible, the writer should check if the journal is ________.

Answer

 

Answer: peer reviewed (p. 182).

51. A writer may receive a zero on an assignment, for the class, or be expelled from a college or university for ________.

Answer

 

Answer: plagiarizing (p. 195).

52. A writer does not need to cite ________ knowledge.

Answer

 

Answer: general (p. 195).

53. A writer can use a mixture of paraphrase and direct quotation in what is called ________ format.

Answer

 

Answer: mixed (p. 199).

54. When a source's exact wording is important to an argument, the writer should use a ________ quotation.

Answer

 

Answer: direct (p. 198).

55. When using ellipses, the writer should type ________ spaced dots to indicate the omission.

Answer

 

Answer: 55. Answer: three (p. 201).

56. Most documentation styles require an abbreviated ________ to follow a reference.

Answer

 

Answer: citation (p. 213).

57. APA places a(n) ________ between the author and date.

Answer

 

Answer: comma (p. 214).

58. ________ marks are not used in a bock quotation.

Answer

 

Answer: Quotation (p. 214).

59. MLA uses a ________ Cited page.

Answer

 

Answer: Works (p. 235).

60. MLA allows informational footnotes at the ________ of each page.

Answer

 

Answer: bottom (p. 244).

61. Treadmill logic is a logical ________.

Answer

 

Answer: fallacy (p. 268).

62. A fallacy of irrelevance that attempts to mislead or distract a reader is called a ________.

Answer

 

Answer: red herring (p. 268).

63. A fallacy that compares two things that are not alike is called a ________.

Answer

 

Answer: false analogy (p. 269).

64. Slanted or loaded language causes a writer to show a lack of ________.

Answer

 

Answer: objectivity (p. 271).

65. A specific claim states clearly and directly what a writer will be ________.

Answer

 

Answer: arguing (p. 274).

66. Prepositions are also known as ________.

Answer

 

Answer: joiners (pp. 306–307).

67. Correlative conjunctions require parallel ________.

Answer

 

Answer: structure (p. 308).

68. A main pronoun or noun on its own is often called the ________ subject.

Answer

 

Answer: simple (p. 311).

69. A command sentence known as a(n) ________ sentence may consist of only a predicate.

Answer

 

Answer: imperative (p. 312).

70. The joining of two complete sentences by a comma results in a comma ________.

Answer

 

Answer: splice (p. 326).

71. The use of commas to separate items in a series applies to ¬________ or more parallel items.

Answer

 

Answer: three (p. 332).

72. A comma can be used to separate coordinate ________.

Answer

 

Answer: adjectives (p. 337).

73. A serial semicolon may be used to separate items in a ________.

Answer

 

Answer: series (p. 334).

74. Dashes convey a ________ in thought and should be used sparingly.

Answer

 

Answer: break (p. 347).

75. Commas should not be used to separate ________ compounds.

Answer

 

Answer: simple (p. 352).

76. ________ pronouns always ask questions.

Answer

 

Answer: Interrogative (p. 379).

77. Pronouns must agree in gender, number, and ________ with its antecedent.

Answer

 

Answer: person (p. 381).

78. The technical term for word order is ________.

Answer

 

Answer: syntax (p. 382).

79. Dangling modifiers modify the closest ________.

Answer

 

Answer: noun (p. 385).

80. Compounds require the principle of ________ structure.

Answer

 

Answer: parallel (p. 392).

81. Formal writing should be concise, and therefore should avoid ________.

Answer

 

Answer: circumlocutions (p. 406).

82. Passive constructions displace the ________.

Answer

 

Answer: subject (p. 411).

83. To pass away or to pass on are ________ for death.

Answer

 

Answer: euphemisms (p. 417).

84. The verb to be often appears as a ________ verb.

Answer

 

Answer: helping (p. 423).

85. A ________ sentence begins with a modifier, which appears before the independent clause.

Answer

 

Answer: periodic (p. 427).

Compare and contrast is a common form of academic writing, either as an essay type on its own, or as part of a larger essay which includes one or more paragraphs which compare or contrast. This page gives information on what a compare and contrast essay is, how to structure this type of essay, how to use compare and contrast structure words, and how to make sure you use appropriate criteria for comparison/contrast. There is also an example compare and contrast essay on the topic of communication technology, as well as some exercises to help you practice this area.


What are compare & contrast essays?

To compare is to examine how things are similar, while to contrast is to see how they differ. A compare and contrast essay therefore looks at the similarities of two or more objects, and the differences. This essay type is common at university, where lecturers frequently test your understanding by asking you to compare and contrast two theories, two methods, two historical periods, two characters in a novel, etc. Sometimes the whole essay will compare and contrast, though sometimes the comparison or contrast may be only part of the essay. It is also possible, especially for short exam essays, that only the similarities or the differences, not both, will be discussed. See the examples below.


Structure

There are two main ways to structure a compare and contrast essay, namely using a block or a point-by-point structure. For the block structure, all of the information about one of the objects being compared/contrasted is given first, and all of the information about the other object is listed afterwards. This type of structure is similar to the block structure used for cause and effect and problem-solution essays. For the point-by-point structure, each similarity (or difference) for one object is followed immediately by the similarity (or difference) for the other. Both types of structure have their merits. The former is easier to write, while the latter is generally clearer as it ensures that the similarities/differences are more explicit.


The two types of structure, block and point-by-point, are shown in the diagram below.


Block

Introduction

Object 1 - Point 1

Object 1 - Point 2

Object 1 - Point 3

Transition sentence/paragraph

Object 2 - Point 1

Object 2 - Point 2

Object 2 - Point 3

Conclusion



Point-by-point

Introduction

Point 1
 
Object 1 ➤ Object 2
 

Point 2
 
Object 1 ➤ Object 2
 

Point 3
 
Object 1 ➤ Object 2
 

Conclusion


Compare and Contrast Structure Words

Compare and contrast structure words are transition signals which show the similarities or differences. Below are some common examples.



Criteria for comparison/contrast

When making comparisons or contrasts, it is important to be clear what criteria you are using. Study the following example, which contrasts two people. Here the criteria are unclear.


Although this sentence has a contrast transition, the criteria for contrasting are not the same. The criteria used for Aaron are height (tall) and strength (strong). We would expect similar criteria to be used for Bruce (maybe he is short and weak), but instead we have new criteria, namely appearance (handsome) and intelligence (intelligent). This is a common mistake for students when writing this type of paragraph or essay. Compare the following, which has much clearer criteria (contrast structure words shown in bold).


Example essay

Below is a compare and contrast essay. This essay uses the point-by-point structure. Click on the different areas (in the shaded boxes to the right) to highlight the different structural aspects in this essay, i.e. similarities, differences, and structure words. This will highlight not simply the paragraphs, but also the thesis statement and summary, as these repeat the comparisons and contrasts contained in the main body.


Title: There have been many advances in technology over the past fifty years. These have revolutionised the way we communicate with people who are far away. Compare and contrast methods of communication used today with those which were used in the past.


Compare

 

Contrast

   

1

 

2

 
 

Compare transitions

 

Contrast transitions

Before the advent of computers and modern technology, people communicating over long distances used traditional means such as letters and the telephone. Nowadays we have a vast array of communication tools which can complete this task, ranging from email to instant messaging and video calls. While the present and previous means of communication are similar in their general form, they differ in regard to their speed and the range of tools available.

One similarity between current and previous methods of communication relates to the form of communication. In the past, both written forms such as letters were frequently used, in addition to oral forms such as telephone calls. Similarly, people nowadays use both of these forms. Just as in the past, written forms of communication are prevalent, for example via email and text messaging. In addition, oral forms are still used, including the telephone, mobile phone, and voice messages via instant messaging services.

However, there are clearly many differences in the way we communicate over long distances, the most notable of which is speed. This is most evident in relation to written forms of communication. In the past, letters would take days to arrive at their destination. In contrast, an email arrives almost instantaneously and can be read seconds after it was sent. In the past, if it was necessary to send a short message, for example at work, a memo could be passed around the office, which would take some time to circulate. This is different from the current situation, in which a text message can be sent immediately.

Another significant difference is the range of communication methods. Fifty years ago, the tools available for communicating over long distances were primarily the telephone and the letter. By comparison, there are a vast array of communication methods available today. These include not only the telephone, letter, email and text messages already mentioned, but also video conferences via software such as Skype or mobile phone apps such as Wechat, and social media such as Facebook and Twitter.

In conclusion, methods of communication have greatly advanced over the past fifty years. While there are some similarities, such as the forms of communication, there are significant differences, chiefly in relation to the speed of communication and the range of communication tools available. There is no doubt that technology will continue to progress in future, and the advanced tools which we use today may one day also become outdated.

Compare

 

Contrast

 

1

 

2

 
 

Compare transitions

 

Contrast transitions



GET A FREE SAMPLE

Like the website? Try the book. Enter your email to receive a free sample from the recently published title, EAP Foundation: Academic Presentations.


Checklist

Below is a checklist for compare and contrast essays. Use it to check your own writing, or get a peer (another student) to help you.


You need to login to view the exercises. If you do not already have an account, you can register for free.




0 thoughts on “Thesis Statement Comparison Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *